Побргу да станете холандски државјанин преку процедура за опција

Побргу да станете холандски државјанин преку процедура за опција

Престојуваш во Холандија и тоа многу ти се допаѓа. Затоа можеби ќе сакате да земете холандско државјанство. Можно е да се стане Холанѓанец со натурализација или по опција. Можете да аплицирате за холандско државјанство побрзо преку процедурата за опција; исто така, трошоците за оваа постапка се значително помали. Од друга страна, постапката за опција повлекува построги барања. На овој блог, можете да прочитате дали ги исполнувате овие барања и кои придружни документи се потребни за успешен исход.

Со оглед на сложената природа на постапката, препорачливо е да ангажирате адвокат кој може да ве води низ процесот и да се фокусира на вашата специфична и индивидуална ситуација. 

Услови

Можете да аплицирате за холандско државјанство по опција во следниве случаи:

  • Вие сте полнолетни, родени во Холандија и живеете во Холандија од раѓање. Имате и валидна дозвола за престој.
  • Вие сте родени во Холандија и немате националност. Вие живеете во Холандија со валидна дозвола за престој најмалку три последователни години.
  • Вие живеете во Холандија од денот кога наполнивте четири години, секогаш сте имале важечка дозвола за престој и сè уште имате важечка дозвола за престој.
  • Вие сте поранешен холандски државјанин и сте живееле во Холандија најмалку една година со важечка дозвола за постојан престој или престој на определено време со непривремена цел на престој. Ве молиме имајте предвид дека ако вашата националност некогаш била одземена затоа што сте се откажале од неа, не можете да аплицирате за опција.
  • Сте биле во брак со холандски државјанин најмалку три години или имате регистрирано партнерство со холандски државјанин најмалку три години. Вашиот брак или регистрирано партнерство е континуирано со истиот холандски државјанин и сте постојано живееле во Холандија со важечка дозвола за престој најмалку 15 години.
  • Имате 65 години или постари и сте живееле во Кралството Холандија континуирано најмалку 15 години со валидна дозвола за престој непосредно пред потврдата за стекнување холандско државјанство.

Ако сте родени, посвоени или оженети пред 1 јануари 1985 година, постојат уште три посебни случаи преку кои можеби ќе можете да аплицирате за холандско државјанство по опција:

  • Вие сте родени пред 1 јануари 1985 година од мајка Холанѓанка. Твојот татко немал холандско државјанство во времето на твоето раѓање.
  • Вие бевте посвоени како малолетни пред 1 јануари 1985 година од жена која во тоа време имала холандско државјанство.

Бевте во брак со нехоланѓанец пред 1 јануари 1985 година и како резултат на тоа ја изгубивте холандската националност. Ако неодамна сте се развеле, ќе ја дадете изјавата за опција во рок од една година од раскинувањето на бракот. Не мора да сте жител на Холандија за да ја дадете оваа изјава.

Ако не спаѓате во ниту една од горенаведените категории, најверојатно нема да ги исполнувате условите за процесот на опција.

Побара

Аплицирањето за холандско националност по опција се врши во општината. За да го направите тоа, мора да имате валидна идентификација и извод од матичната книга на родените од вашата земја на потекло. Мора да имате и важечка дозвола за престој или друг доказ за легален престој. Во општината мора да изјавите дека ќе ја дадете изјавата за заложба на церемонијата на стекнување холандско државјанство. Со тоа изјавувате дека знаете дека законите на Кралството Холандија ќе важат и за вас. Покрај тоа, во повеќето случаи ќе мора да се откажете од вашата сегашна националност, освен ако не можете да се повикате на основа за изземање.

Контакт

Дали имате прашања во врска со законот за имиграција или би сакале да ви помогнеме понатаму со процедурата за вашата опција? Потоа слободно контактирајте со г-дин Ајлин Селамет, адвокат во Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl или г-дин Руби ван Керсберген, адвокат во Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl или јавете ни се на +31 (0)40-3690680.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.