Известување за стандардниот пример

Известување за стандардниот пример

За жал, доволно често се случува договорната страна да не ги исполни своите обврски или да не го стори тоа навреме или правилно. А известување за неисполнување на обврските ѝ дава на оваа страна уште една можност (правилно) да се усогласи во разумен рок. По истекот на соодветниот рок – наведен во дописот – должникот е во стандардно. Задолжително е потребно за да може да се раскине договорот или да се бара отштета, на пример. Во зависност од околностите, стандардното може да не е потребно. Примерите вклучуваат ситуации во кои изведбата е трајно невозможна, како на пример фотограф кој не се појавува на свадбата. Во некои случаи, неисполнувањето на обврските започнува без известување за неисполнување на обврските, на пример, ако е пропишан фатален рок за исполнување на обврските.

Можете да го користите примерокот на писмото подолу за да ја прогласите вашата договорна страна како стандардно. Меѓутоа, секоја ситуација е различна; мора да го пополните писмото и да бидете свесни дека вие сте одговорни за неговата содржина. Не заборавајте да го испратите писмото по препорачана пошта и да ги чувате сите потребни докази (копија, доказ за објавување итн.).

[Град/село каде што го пишувате писмото], [датум]

Предмет: Известување за стандардно

Почитуван Господине / Госпоѓо,

Склучив [еден/приложен] договор со вас на [датум] [бројот на фактурата може да се додаде во загради доколку е потребно]. [Вие/име на компанијата] не успеавте да го исполните договорот.

Договорот го обврзува [вие/име компанија] да [објасни ги обврските до кои страната не се придржувала. Направете го ова малку сеопфатно, но не навлегувајте во премногу детали].

Со ова ве прогласувам за неисполнет и ви нудиме уште една шанса (правилно) да се придржувате во рок од 14 (четиринаесет) работни дена од датумот [во зависност од околностите, можете да го прилагодите периодот; законот бара разумен рок]. По истекот на предвидениот рок, неисполнувањето на обврските започнува и јас ќе бидам принуден да преземам правна постапка. Ќе барам и законска камата и какви било трошоци за вонсудска наплата и отштета.

Со почит,

[Вашето име и потпис]

[Проверете дали вашата адреса е наведена на писмото].

Треба да знаете дека горенаведеното официјално известување е едноставно и не одговара на секоја ситуација. Дали сакате да помогнете да подготвите известување за неисполнување на обврските или да бидете целосно ослободени од оваа задача? Дали сакате да знаете дали и од кога можете да барате законска камата и отштета? Дали ви треба појаснување дали е потребно испраќање известување за неисполнување на обврските или се сомневате дали стандардното е потребно во вашата ситуација? Тогаш не двоумете се и контактирајте Law & More. Нашите адвокати се експерти во договорно право и со задоволство ќе ви помогне со сите ваши прашања и грижи.  

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.