Договорот за нула часови

Договорот за нула часови

За многу работодавци, привлечно е на вработените да им се понуди договор без фиксно работно време. Во оваа ситуација, постои избор помеѓу три форми на договори за дежурство: договор за дежурство со прелиминарен договор, договор за мин-макс и договор за нула часа. Овој блог ќе разговара за последната варијанта. Имено, што значи договор за нула часа и за работодавачот и за работникот и кои права и обврски произлегуваат од него?

Што е договор на нула часа

Со договор на нула часа, работникот е вработен кај работодавачот преку договор за вработување, но нема определено работно време. Работодавачот може слободно да го повика работникот секогаш кога е потребно. Поради флексибилната природа на договорот со нула часа, правата и обврските се разликуваат од вообичаениот договор за вработување (на (не)определено време).

Права и обврски

Работникот е должен да доаѓа на работа кога ќе биде повикан од работодавачот. Од друга страна, работодавачот е должен писмено да го извести работникот најмалку 4 дена. Дали работодавачот го повикува работникот во пократок рок? Тогаш тој не мора да одговори на тоа.

Сличен рок важи и кога работодавачот го повикал работникот, но тоа повеќе не е потребно. Во таа ситуација, работодавачот мора да го откаже работникот 4 дена однапред. Доколку не го испочитува овој рок (и на пример го откаже работникот 3 дена однапред), тој е должен да исплати плата за часовите што му биле закажани на работникот.

Исто така важно е времетраењето на повикот. Доколку работникот е повикан помалку од 3 часа истовремено, има право на плата од најмалку 3 часа. Поради оваа причина, никогаш не го повикувајте вашиот вработен на повик помалку од 3 часа.

Предвидлива шема на работа

Од 1 август 2022 година работниците со договори на нула часа ќе имаат повеќе права. Кога работникот бил вработен 26 недели (6 месеци) со договор на нула часа, тој може да поднесе барање до работодавачот за предвидливи часови. Во компанија со <10 вработени, тој мора писмено да одговори на ова барање во рок од 3 месеци. Во фирма со >10 вработени мора да одговори во рок од 1 месец. Доколку нема одговор, барањето автоматски се прифаќа.

Фиксни часови

Кога работникот со договор на нула часа бил вработен најмалку 12 месеци, работодавачот е должен да му достави на работникот понуда од фиксен број часови. Оваа понуда мора да биде (барем) еквивалентна на просечниот број на одработени часови таа година.

Работникот не е обврзан да ја прифати оваа понуда, а може да избере и да го задржи својот договор на нула часа. Доколку работникот го стори тоа, а потоа се вработи уште една година со договор на нула часа, вие сте повторно должни да дадете понуда.

Болест

Исто така за време на болест, работникот со договор на нула часа има одредени права. Доколку работникот се разболи во период кога е на повик, ќе добие најмалку 70% од платата за договорениот период на повик (ако е пониска од минималната плата, ќе ја добие законската минимална плата).

Дали работникот со договор на нула часа останува болен кога ќе заврши периодот на повикот? Тогаш веќе нема право на плата. Дали тогаш работодавачот повеќе не го повикува иако е вработен најмалку 3 месеци? Тогаш тој понекогаш сè уште го задржува правото на плата. Ова може да биде случај, на пример, поради постоењето на обврска за дежурство што произлегува од претпоставката дека е воспоставена фиксна шема на работа.

Раскинување на договорот за нула часа

Работодавачот не може да го раскине договорот за нула часа само со тоа што повеќе не му се јавува на работникот. Тоа е затоа што договорот едноставно продолжува да постои на овој начин. Како работодавач, можете да го раскинете договорот само по сила на закон (бидејќи договорот за вработување на определено време е истечен) или со соодветно известување или раскинување. Ова може да се направи со взаемна согласност отпуштање преку договор за порамнување, на пример.

Последователни договори

Кога работодавачот склучува договор на нула часа со истиот вработен на одредено време секој пат, и склучува нов договор на определено време по раскинувањето на овој договор, ризикува да дојдат правилата за синџирот на договори. во игра.

Во случај на 3 последователни договори, каде што интервалите (периодот кога работникот нема договор) се помали од 6 месеци секој пат, последниот договор (третиот), автоматски се претвора во договор на неопределено време (без датум на завршување).

Синџирното правило важи и кога е склучен повеќе од 1 договор со вработениот во интервали до 6 месеци, а времетраењето на овие договори надминува 24 месеци (2 години). Последниот договор потоа автоматски се претвора во договор на неопределено време.

Како што можете да видите, од една страна, договорот за нула часа е удобен и убав начин за работодавците да им дозволат на вработените да работат флексибилно, но од друга страна, има многу правила поврзани со него. Дополнително, за вработениот има малку предности за договор со нула часа.

Откако ќе го прочитате овој блог, дали сè уште имате прашања во врска со договорите со нула часа или други форми на договори на повик? Ако е така, ве молиме контактирајте со нас. Нашиот адвокати за вработување со задоволство ќе ви помогне понатаму.

Поставки за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржини и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ги нашите Приватност
Law & More B.V.